Publikováno dne 13.9.2019

Jak prát ručníky, aby zůstaly voňavé a hebké?

Po příjemné koupeli vystoupíte z vany a chcete se zabalit do voňavé a nadýchané osušky. A místo toho zjistíte, že místo ručníku máte po pár měsících používání něco jako tvrdý a zapáchající hadr. Chcete vrátit do své koupelny radost a pocit dokonalé relaxace? Poradíme vám, jak prát ručníky a osušky tak, aby zůstaly měkké a hebké.

Na materiálu záleží

Už při nákupu ručníku se zaměřte na kvalitní přírodní materiál, který je měkký a má savá vlákna. Ideální je čistá bavlna, a čím vyšší má gramáž, tím pohodlnější pocit při používání získáte. Vybírejte si ručníky z vysoce kvalitní bavlny s vysokou hustotou tkaniny. Vyšší cena za kvalitu se vám opravdu vyplatí.

Perte ručníky zvlášť

Už před prvním použitím je žádoucí nové ručníky a osušky oprat. Nepřidávejte k nim žádné jiné prádlo, ani to ložní, protože bavlněné ručníky budou na začátku pouštět přebytečná vlákna a mohou vytvořit žmolky. Neplňte pračku až po okraj, aby měly ručníky i po nasáknutí vodou dost prostoru na praní a máchání.

Dbejte i na barvu

Ideální volbou pro domácnost by byly ručníky a osušky v jediné barvě, aby se daly prát spolu v jakémkoliv množství. V normálním světě ručníky alespoň před praním rozdělíme na bílé a světlé a na tmavé a barevné.

Méně prášku, více jemnosti

Příliš velké množství pracího prostředku může vést k drsným a tuhým ručníkům. Doporučujeme použít asi poloviční množství pracího prostředku a přidat extra cyklus máchání, aby se veškerý prášek vyplavil. Gelový čistič se ve vodě snáze rozpouští, ale i s ním šetřete.

Je známo, že tvrdá voda má vysoký obsah minerálů, které ztěžují rozpouštění pracího prostředku, zanechávají ručníky špinavé a v pračce se tvoří lepkavé usazeniny. Pro lepší efekt a změkčení vody i tkaniny můžete přidat k prášku trochu jedlé sody, ovšem pozor, nikdy sodu nekombinujte najednou s octem místo aviváže. Pračka by vám přetekla.

Místo aviváže ocet

Aviváž sice má udržet prádlo měkké a voňavé, ale v případě ručníků na aviváž raději zapomeňte. Změkčovadla často obsahují oleje a složky na bázi ropy, které snižují savost materiálu. Když aviváž nahradíte bílým octem, ručníky budou měkké, zbavené bakterií, a pračka navíc zůstane bez usazenin. Nepoužívejte chemická bělidla, která zplošťují smyčky ve vláknech.

Snižte teplotu

Doba vyvařování ložního prádla a ručníků je minulostí. Pokud chcete mít osušky krásně měkké, snižte teplotu praní na maximálně 60 stupňů. Dlouhé praní ve vřelé vodě je pravděpodobně to nejhorší, co můžete svým ručníkům udělat. Když bavlnu uvaříte nebo spálíte při žehlení, už nikdy nezměkne.

Udržujte je suché

Nikdy nenechávejte ručníky válet se dlouho na podlaze nebo v koši mokré a zmuchlané, vlákna se zbytečně přelámou. Ani v pračce či sušičce by neměly ručníky trávit zbytečně dlouhou dobu. Mokré ručníky a uzavřený prostor jsou živnou půdou pro množení bakterií.

Pokud osušky a ručníky po oprání sušíte venku, vyberte spíše místo ve stínu než přímé slunce. I když je to v zimě lákavý způsob rychlého usušení, kvalitní osušky a ručníky sušte raději volně v prostoru než přímo na horkém radiátoru.

Do sušičky ano, ale opatrně

Variantou je i sušení ručníků při speciálním programu v sušičce s nízkou teplotou, aby se nepoškodila vlákna. Ručníky a osušky zůstanou nadýchané, jen když bude teplo v sušičce cirkulovat. Proto ji také naplňte jen z poloviny. Když v polovině programu sušení přerušíte a protřepete všechny zamotané ručníky, bude efekt nadýchanosti ještě větší.

Poskládat, nežehlit

Ručníky a osušky skládejte a ukládejte vždy jen dokonale suché a na suchém větraném místě. V koupelně nechávejte jen ty, které právě používáte. Nikdy ručníky ani osušky nežehlete, protože žehlení snižuje savost a poškozuje vlákna. Pozor! Nadýchané ručníky vám ve skříni zaberou více místa.

Pečujte o sebe i ručníky

Osušky a ručníky si při používání pouštíte ke svému tělu. Proto je udržujte v čistotě, suchu a nejméně jednou týdně je vyměňte za čisté. Pokud už vaše ručníky něco zažily a jeví známky opotřebení, možná je načase koupit si nové.

  • Jsme česká značka
  • Šijeme rozměry na míru
  • 3000+ recenzí obchodu
  • Unikátní produkty
  • 30 dní na vrácení zboží
  • Doprava zdarma od 2000 Kč